12.SINIF ATP AKADEMİK DESTEK DERSLERİ

12.SINIF ATP AKADEMİK DESTEK DERSLERİ

12. Sınıfa geçen öğencilerimize duyuru.......

02.08.2023 259

MESLEKÎ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA ANADOLU MESLEK PROGRAMINDAN ANADOLU TEKNİK PROGRAMINA GEÇİŞ İLE AKADEMİK DESTEK DERSLERİ SEÇENEKLERİNE  TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ ÇALIŞMA TAKVİMİ (2023-2024 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI İÇİN)

 

Anadolu Meslek Programından

Anadolu Teknik Programına Geçiş İşlemleri

Tarih

1

Okul müdürlüğünce, Anadolu meslek programı alan\dallarından 12 nci sınıfa geçen öğrencilerine akademik destek programı ile ilgili tanıtım ve rehberlik yapılması

20-24 Temmuz 2023

2

Okul müdürlüğünce, akademik destek programına geçiş şartlarını taşıyanların duyurusunun yapılması

24-31 Temmuz 2023

3

Okul müdürlüğünce, Anadolu teknik programına geçiş şartlarını taşıyan öğrencilerin tercihlerinin alınması

24 Temmuz-03 Ağustos 2023

4

Okul müdürlüğünce yerleştirme işlemlerinin yapılması

03-11 Ağustos 2023

5

Okul müdürlüğünce, staj çalışmalarının planlanması ve takibinin yapılması

03 Ağustos 2023

MESLEKÎ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA ANADOLU MESLEK PROGRAMINDAN ANADOLU TEKNİK PROGRAMINA GEÇİŞ İLE AKADEMİK DESTEK DERSLERİ SEÇENEKLERİNE TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Amaç ve Kapsam

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarında Anadolu meslek programından Anadolu teknik programına geçiş ile akademik destek dersleri seçeneklerine göre tercih ve yerleştirme işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

(2) Bu Usul ve Esaslar, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel örgün meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarını kapsar.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, 07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 26, 30, 37 ve 38 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

a) Akademik destek dersleri: Anadolu teknik programında yer alan ortak dersleri destekleyen, yükseköğretime hazırlayan ve çerçeve öğretim programlarında belirtilen ders tablolarını,

b) Alan: Ortaöğretim kurumlarında ortak özelliklere sahip birden fazla meslek dalını içeren; bilgi, beceri, tutum, davranış ve istihdam imkânı sağlayan programların her birini,

c) Dal: Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarında uygulanan bir alan altında belirli konularda uzmanlaşmaya yönelik bilgi, beceri, tutum, davranış gerektiren ve istihdam imkânı sağlayan işkollarından her birini,

d) e-Okul: Eğitim, öğretim ve yönetimle ilgili iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi,

e) Geçiş: Öğrencilerin farklı program, tür, alan, dal veya ortaöğretim kurumları arasında yapılan değişikliği,

f) Merkezi sınav puanı: Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci yerleştirmede kullanılan Bakanlıkça yapılan sınav puanını,

g) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu: Mesleki ve teknik Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi, çok programlı Anadolu lisesi, özel eğitim meslek lisesi ile mesleki eğitim merkezini,

h) Nakil: Aynı tür program, alan veya dalda öğrenim gören öğrencilerin ortaöğretim kurumları arasında yer değişikliğini,

i) Ortak Dersler: Mesleki ve teknik Anadolu lisesi haftalık ders çizelgesinde ortak ders olarak tanımlanan dersleri,

j) Öğrenci: Ortaöğretim kurumlarında örgün eğitim görenler ile mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık ve ustalık eğitimi görenleri,

k) Veli: Öğrencinin anne, baba veya yasal sorumluluğunu üstlenen kişiyi,

l) Yerleştirme puanı: Anadolu meslek programı 11 inci sınıfı doğrudan geçen öğrencilerin 9, 10 ve 11 inci sınıf ortak derslerinin ağırlıklı yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak belirlenen puanı,

ifade eder.

Anadolu Meslek Programından Anadolu Teknik Programına Geçiş Esasları

MADDE 4- (1) Anadolu meslek programı öğrencilerinden 11 inci sınıfı doğrudan geçen ve 9, 10 ve 11 inci sınıf ortak derslerinin ağırlıklı yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması en az 70 olanlar Anadolu teknik programına geçiş için başvurabilir.

(2) Anadolu meslek programındaki öğrencilerden Anadolu teknik programına geçiş şartlarını taşıyanların durumları mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarınca; e-Okul Sisteminde ilgili rapor ekranından kontrol edilir.

(3) Anadolu meslek programında kayıtlı 11 inci sınıf öğrencilerine, Anadolu teknik programına geçiş şartlarına ilişkin bilgilendirme kayıtlı oldukları mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarınca yapılır.

(4) Bir okulda Anadolu meslek programından Anadolu teknik programına geçiş yapan öğrencilerden aynı akademik destek dersleri seçeneğini tercih eden en az 10 öğrenci bulunması durumunda ilgili seçenekte sınıf/grup oluşturulur.

(5) Anadolu meslek programından Anadolu teknik programına geçiş yapan öğrencilerin staj işlemleri ile ilgili iş ve işlemlerin takibi kayıtlı oldukları okul müdürlüklerince gerekli önlemler alınarak yapılır.

(6) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 63 üncü maddesine göre yoğunlaştırılmış eğitim kapsamında öğrenimlerine devam eden 11 inci sınıf öğrencilerinin işletmelerdeki mesleki eğitimleri Ağustos ayı sonunda tamamlanır ve beceri sınavına süresi içerisinde katılmaları sağlanır. Bunlardan staj süresi kadar eğitime devam edenlere ayrıca staj yaptırılmaz.

(7) Anadolu meslek programından Anadolu teknik programına geçişe ilişkin takvim her yıl Bakanlıkça ilan edilir.

Anadolu Teknik Programında Akademik Destek Dersleri Seçeneğine Göre Tercih ve Yerleşme İşlemleri

MADDE 5- (1) Akademik destek dersleri seçeneğine göre sınıf/gruplar en az 10 öğrenci ile açılır.

(2) Anadolu teknik programı bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarınca;

a) 12 nci sınıfa geçen tüm öğrencilerin yeni eğitim öğretim yılında devam etmek istedikleri akademik destek dersleri seçeneklerine göre tercihleri alınır.

b) Öğrenci talepleri doğrultusunda Anadolu teknik programı bünyesinde açılacak olan akademik destek dersleri seçeneklerine göre sınıf/gruplar belirlenir.

c) Anadolu teknik programı altında 12 nci sınıf seviyesinde açık bulunan alan/dallar için belirlenen akademik destek dersleri seçeneklerine göre sınıf/gruplar e-Okul Sistemi şube işlemleri ekranından tanımlanır.

d) Anadolu teknik programı 12 nci sınıfına geçen tüm öğrenciler tercih ettikleri akademik destek dersleri seçeneğindeki sınıf/grubuna aktarılır.

e) Aynı alan/dal bulunması kaydıyla başka okulların Anadolu teknik programından nakil yoluyla gelen 12 nci sınıf öğrencilerinin akademik destek dersleri seçeneğine göre tercihi alınır ve öğrencinin ilgili akademik destek dersleri seçeneğine göre sınıf/gruba kaydı yapılır.

f) Öğrencinin talebi doğrultusunda, Ekim ayının sonuna kadar okul bünyesinde açık olan akademik destek dersleri seçenekleri arasında geçiş işlemleri okul müdürlüğünce yapılır.

(3) Anadolu meslek programı bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarınca;

a) Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 30 uncu maddesi gereğince, Anadolu meslek programı öğrencilerinden 11 inci sınıfı doğrudan geçen ve 9, 10 ve 11 inci sınıf ortak derslerinin ağırlıklı yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması en az 70 olanlardan Anadolu teknik programına geçiş yapabilecek durumda olanlar belirlenir.

b) Belirlenen öğrenci ve velilerine Anadolu teknik programına geçiş süreci hakkında gerekli bilgilendirme ve rehberlik çalışmaları yapılır.

c) Belirlenen öğrencilerin devam etmek istedikleri akademik destek dersleri seçeneklerine göre tercihleri alınır.

d) Öğrenci talepleri doğrultusunda Anadolu teknik programı bünyesinde açılacak olan akademik destek dersleri seçeneklerine göre sınıf/gruplar belirlenir.

e) Akademik destek dersleri seçeneklerine göre sınıf/gruplar e-Okul Sistemi şube işlemleri ekranından tanımlanır ve yerleştirme işlemi yapılır.

f) Yerleşmeye hak kazanan ancak hakkından vazgeçen öğrencilerin velilerince yazılı olarak talep gelmesi halinde yerleştirme işlemi iptal edilir.

g) Anadolu teknik programına geçiş yapacak olan öğrencilerin staj süreçleri hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılır.

(4) Anadolu teknik programlarında 12 nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın ilgili akademik destek dersleri tablosuna göre akademik destek şubeleri oluşturulur.

(5) Anadolu teknik programına merkezi sınav puanı ile yerleşen öğrenciler ile bu Usul ve Esaslar uyarınca Anadolu meslek programından Anadolu teknik programına geçiş yapan öğrencilerin eğitimleri ayrı şubelerde yapılır.

Öğrenci ve velilerince yapılacak işlemler

MADDE 6- (1) Anadolu teknik programında kayıtlı bulunan 12 nci sınıfa geçen öğrenci ve velileri;

a) Süresi içerisinde okul müdürlüklerine yeni eğitim öğretim yılında öğrencinin devam etmek istediği akademik destek dersleri seçeneğine göre tercihlerini dilekçeyle bildirir.

b) Öğrencinin kayıtlı olduğu okulda tercih ettikleri akademik destek dersleri seçeneğinin açılamaması durumunda, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca şartların oluştuğu diğer okullara nakil başvurusu yapabilir.

c) Ekim ayının sonuna kadar kayıtlı oldukları okul bünyesinde açık olan akademik destek dersleri seçenekleri arasında geçiş yapabilir.

(2) Anadolu meslek programında kayıtlı bulunan 11 inci sınıflardan Anadolu teknik programına geçiş şartların taşıyan öğrenci ve velileri;

a) Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 30 uncu maddesi gereğince 11 inci sınıfı doğrudan geçmeleri ve 9, 10 ve 11 inci sınıf ortak derslerinin ağırlıklı yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının en az 70 olması koşuluyla Anadolu teknik programına geçiş için başvuru yapabilir.

b) Öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüklerine başvuru yaparak Anadolu teknik programına geçmeleri halinde tabi olacakları staj süreci, akademik destek derslerinin içeriği, tercih süreci ve sonrasındaki diğer iş ve işlemler hakkında gerekli bilgileri alır.

c) Süresi içerisinde okul müdürlüklerine devam etmek istedikleri akademik destek dersleri seçeneğine göre tercihlerini dilekçeyle bildirir.

d) Öğrencinin kayıtlı olduğu okul bünyesinde tercih ettikleri akademik destek dersleri seçeneğinin açılamaması ve öğrenim gördükleri alan/dalın bulunması koşuluyla; Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca şartların oluştuğu diğer okullara nakil başvurusu yapabilir.

e) Açık olan akademik destek dersleri sınıf/grupları arasında geçiş yapmak isteyenler ile Anadolu meslek programına geri dönmek isteyenler Ekim ayının sonuna kadar nakil geçiş

esaslarına göre talepleri kayıtlı oldukları okul müdürlüklerine bildirmeleri halinde e-Okul Sistemi üzerinden nakil ve geçişleri yapılabilir.

f) Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin nakil ve geçiş esaslarına göre aynı alan/dalda kayıtlı Anadolu meslek programı öğrencilerinden merkezi sınav puanı bulunanların, Anadolu teknik programına geçişleri bu maddenin birinci fıkrasına göre yapılır.

Anadolu teknik programı bünyesindeki akademik destek dersleri seçeneklerine yerleştirme işlemleri

MADDE 7- (1) Anadolu meslek programında kayıtlı olup bu Usul ve Esaslara göre Anadolu teknik programına geçiş şartlarını taşıyanların akademik destek dersleri seçenekleri tercihleri alınarak yerleştirme işlemleri mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarınca e-Okul Sistemi üzerinden yapılır.

(2) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarınca alan ayrımı yapılmaksızın 12 nci sınıftaki öğrenci sayısından az, toplam kontenjandan ise fazla olmamak üzere Bakanlıkça hazırlanan akademik destek dersleri seçeneklerine göre planlama yapılır ve şubeler oluşturulur. Bu şubelere tercih önceliği ve puan üstünlüğüne göre yerleştirme puanı esas alınarak yapılır.

(3) Bir şubedeki azami öğrenci sayısı Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir.

(4) Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitime tabi öğrencilerle ilgili olarak da aynı şartlar aranır.

(5) Akademik destek derslerine yerleştirme sonuçları e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden ilan edilir.

(6) Akademik destek derslerine yerleşmeye hak kazanan ancak hakkından vazgeçen öğrenciler kayıtlı oldukları okul müdürlüğüne başvuru yaparak yerleştirme işlemini iptal ettirir.

(7) Ders yılı içerisinde öğrenci sayısının azalması durumunda mevcut öğrencilerle eğitime devam edilir.

Yürürlük

MADDE 8- Bu Usul ve Esaslar onayı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9- Bu Usul ve Esasları Millî Eğitim Bakanı yürütür.